Om oss

Intresset för fotografi har nog alltid funnits där, men det var först när de digitala systemkamerorna blev populära som foto verkligen blev något för mig. Från att skicka in ett 20-tal bilder och förväntansfullt vänta på resultaten så kunde man ta flera hundra bilder, och själv handplocka vilka som blev bra och mindre bra.

 

Den stora skillnaden för mig när digitalkamerorna kom var att man på ett helt nytt vis tilläts att experimentera i sitt fotograferande. Blev bilden suddig, mörk eller full av brus kunde man själv analysera fram varför det blivit så, och man kunde ta hjälp av andra i hur man skulle lyckas bättre nästa gång. Under den tiden man skickade in sin filmrulle för framkallning så fick man helt enkelt inte tillbaka de mest misslyckade bilderna alla gånger, vilket betydde att då visste man inte mer än att firman inte ansåg dem goda nog för att gå i tryck.

 

Genom flera tusentals foton har jag lärt mig att hitta min egen stil i fotografering, och det har även påverkat min vardag bortanför kameran. När jag ser min omgivning idag ser jag inte längre himmel, dis och sjö. Jag ser slutartid 1/60, bländare 11 och ISO 400. Mina ögon tittar inte längre efter vackra vyer, utan efter intressanta motiv. Jag står inte längre på avstånd och betraktar den vackra svanen. Jag smyger mig närmre, och ser om jag kan fotografera den med en fin bakgrund. Jag ser inte längre mulet väder som något negativt, utan som ett tecken på avsaknad av skuggor och mjukt ljus.

 

När jag startade den här bloggen så var mitt syfte att som hobbyfotograf inspirera andra hobbyfotografer. Att tillsammans titta på nyheter i fotovärlden och lära av varandra hur man bäst startar upp, eller vidhåller, detta underbara intresse.

 

Fördelen med att själv vara hobbyfotograf samtidigt som man driver en fotosida är uppenbar. Mitt intresse ligger i hantverket, i glädjen att fotografera, att se motiv. Jag blir glad av bilder, mina egna och andras. Jag ser på bilden och tänker på hur väl fotografen lyckats fånga motivet och känslan.

 

För har man en gång börjat tänka som en fotograf, så ser man motiv hela tiden. Det är bara att se sig omkring. Har man dessutom börjat tänka som en grundare av en fotosida på webben, så se man också nyheter överallt. Sådant man vill förmedla vidare till andra.