Finansiering av kamerautrustning 

Finansiering av kamerautrustning 

De flesta har väl insett värdet av att ha bra kamerautrustning, och har kanske ungefär samtidigt insett att bra kamerautrustning kan kosta en hel del. Det är pengar som man kanske inte alltid har, vilket kan vara frustrerande om man behöver sakerna. Den kloke skulle säkert ge rådet att spara och ge sig till tåls, och köpa när man fått ihop nog med pengar, men i verkligheten är det inte alltid så enkelt att vänta. Man kanske missar jobbchanser om man gör så, förutom att ens hobby eller verksamhet kan tvingas stå på paus. Det finns de som har tur, som har någon anhörig som mer än gärna lånar ut pengar till låg eller ingen ränta, men de flesta av oss får söka andra vägar. Ett bra alternativ när sakerna inte kan vänta är att finansiera det genom en låneförmedlare som Consector.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en mellanhand. Det är inte de som lånar ut pengarna, utan låneförmedlaren finns mellan den som tar lånet och den som ger lånet. Låneförmedlaren har till uppgift att samla ihop erbjudanden från olika banker som till exempel SEB och andra långivare, så att man som kund lätt kan jämföra olika villkor när man behöver ett lån.

Vad kostar det att anlita en låneförmedlare?

Det kostar ingenting för den som ska ta lånet. Låneförmedlaren tar en avgift från den som lånar ut, varje gång någon accepterar ett låneerbjudande. Självfallet vill låneförmedlaren därför lyckas med sin förmedling, men om man som kund inte är nöjd kommer låneförmedlaren inte tjäna något alls. Det är en bra garanti för att ingen ska försöka tvinga på en något erbjudande eller någon jämförelse, eller bete sig på ett sätt som inte är acceptabelt.

Positiva saker med att använda sig av en låneförmedlare

  • Den största positiva saken är att man slipper göra en massa jobb själv. Bara att leta upp vilka långivare som kan vara möjliga och jämföra deras villkor, räntor och avbetalningstider kan ta väldigt mycket tid. Det är inte alltid de redovisar uppgifterna likadant och avgifter den ene har kanske inte den andre har, så det är ett mycket större jobb än att bara googla fram hemsidorna och jämföra rakt av.
  • Om man vill få bra villkor för ett lån behöver man gå till banken och förhandla. Då kan man få ett erbjudande som blir personligt och med villkor som passar just hur man själv har det. Om man inte är van kan det vara svårt att klara av förhandlingarna. Även om man läser på så är man i ett underläge kunskapsmässigt, bankmannen kanske använder ord som man inte är van vid och har en så säker attityd att det är svårt att ifrågasätta ifall det de säger är det som passar en bäst. Det krävs mycket tid och arbete om man ska förbereda sig och genomföra förhandlingar med flera olika långivare. Det krävs dessutom skinn på näsan för att kunna tacka nej eller säga att man vill kolla med ett par andra först, när man väl sitter där. Långivarna tjänar ju på att du blir en kund, så de kommer göra vad de kan för att du inte ska tacka nej eller vara tveksam till att acceptera ett låneerbjudande.
  • En annan sida av att förhandla om lån med flera olika långivare och lånförmedlare är att de gör en kreditupplysning på en. Då ser de ens tillgångar, inkomster och liknande, och de ser också om det gjorts andra kreditupplysningar för lån. Däremot ser de inte om man fått ett lån beviljat eller tackat ja till det. För säkerhets skull utgår de då från att man tagit ett lån, och för varje långivare man förhandlar med kommer ens kreditvärde då att sjunka, och man kommer få sämre villkor.
  • Olika banker och långivare riktar sig till olika kunder, en låneförmedlare har koll på vem som har en inriktning som kan passa en och genom det finns det möjlighet att få bättre villkor.
  • Den mest uppenbara positiva aspekten är såklart att om man jämför flera olika långivare så kommer ens chanser att få bättre villkor och ett lån som i praktiken är billigare att öka.

Varför låna pengar till fotoutrustning?

Är man intresserad av fotografering vill man ju kunna ta riktigt bra bilder. Ju bättre bilderna är desto större chans har man dessutom att göra något med dem. Till exempel kanske det är möjligt att framställa produkter, sälja prints eller digitala versioner av bilderna via nätet.

Är det bättre än att köpa begagnat?

Att köpa begagnat är alltid riskabelt. Kan man lita på att det är lagliga saker eller är det risk att det är stöldgods? Och kan man lita på att den man köper av är ärlig med hur mycket delen är använd? Det finns risk att man köper något som till en början verkar bra, men väldigt snart visar sig vara slitet och börjar strula. Om man behöver många olika delar till sin utrustning kan det dessutom ta mycket tid att behöva kolla runt och leta tills man hittar allt man behöver, försöka bedöma säljarnas trovärdighet och liknande. Vill man senare byta upp sig så finns det risk att sakerna tappat mycket i värde eftersom teknikutvecklingen går så snabbt.

Är det bättre än att hyra?

Ett alternativ är att hyra, men antalet företag som hyr ut fotoutrustning är begränsat, om man inte bor i någon av de största städerna så kan man ha svårt att överhuvudtaget hitta någon. Om man hittar någon så är det inte säkert att de erbjuder uthyrning av just de saker man önskar, utan det kan handla om att de hyr ut färdiga paket med kamerautrustning.

Att låna pengar för att köpa utrustningen kan i själva verket bli billigare. Man kan köpa produkter som är bland de senaste på marknaden. Man njuta av att kunna använda saker i toppklass, och med den modernaste tekniken, och sen hinna sälja dem vidare innan de tappat särskilt mycket i värde. På det sättet kan man alltid ha tillgång till de senaste sakerna, utan att det blir särskilt dyrt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *