Äntligen kan vi fota i RAW med vår iPhone

Sedan iPhone uppdaterades till version iOS 10 fungerar det att fotografera i formatet RAW istället för enbart Jpg. Men det är inte apples egen standard fotoprogram som klarar RAW-fotograferingen, utan man behöver installera en särskild app för ändamålet.

 

Skillnaden mellan RAW och Jpg är att RAW plockar in all information som kamerans sensor registrerar, medan Jpg komprimerar bort (vad den anser vara) onödig information och ger oss därför bara en tunnare och lättare fil. En Jpg-bild är oftast alldeles tillräckligt bra för våra behov, men för de stunder som det inte räcker till, så är RAW-formatet överlägset bäst.

 

Det finns som tidigare nämnt flera bra kreativa appar för att kunna fotografera i RAW med din nyuppdaterade iPhone. Exempel på dessa är:

  • Obscura Camera som även kommer med en rad olika filter som kan ge en härlig kreativ touch på dina motiv.
  • Lightroom har också en app som klarar att fotografera i RAW, däremot saknas än så länge en bra möjlighet för övriga kamerainställningar utanför auto, så som ISO, bländare och slutartid. Dock kan Lightroom på ett smidigt sätt integreras med Lightroom på datorn för de som är kunder till Adobe CC.
  • ProShot, har vi inte själva testat. Men många upplever appen som smidig.
  • Manual, en populär app med användarvänligt gränssnitt.

 

Saknar du fortfarande anledning till varför du ska fota i RAW istället för Jpg kommer här några goda anledningar:

  • Större färgomfång, vilket betyder fler detaljer och bättre skärpa.
  • Man har själv större inflytande över hur det färdiga fotot ska se ut, och därmed har man möjlighet att göra bilden så naturtrogen (eller så orealistisk) som man själv önskar.
  • När man fotar i ett mörkt område i Jpg så får man inte sällan uppleva att bilden blir brusig. Särskilt om man genom Photoshop försökt att ljusa upp det mörka området. I RAW kan man ljusa upp det mörka området utan att detta behöver inträffa. Eftersom filformatet har med information om bilden än vad som syns, kan filen ha möjlighet att plocka fram färg från det mörka området.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *