Utrustning

Utrustningen du inte vill vara utan som hobbyfotograf

 

Det finns mycket utrustning man kan förse sig med om man har ett intresse för fotografi. Det är med andra ord en hobby man kan lägga ut hur mycket pengar som helst på. Men vilken kringutrustning är viktigast? Vad är det du inte vill vara utan? Här sammanställer vi den utrustning som i vår mening är viktigast, förutom just självaste systemkameran.

 

UV-filter

Ett enkelt UV-filter kan man få för bara några hundralappar, och man behöver inte köpa något dyrare än så. UV-filtret har visserligen funktionen att förbättra färgåtergivningen och mota undan oskärpa som skulle kunna orsakas av just UV-strålning. Men i ärlighets namn, så är det inte därför du ska köpa ett UV-filter. Detta enkla billiga filter som du enkelt snurrar på utanpå ditt objektiv är en av de absolut bästa skyddsåtgärderna du kan göra för att bättre skydda och bevara ditt desto mer dyrbara och ömtåliga objektiv.

 

Det finns mängder av historier av människor som tappat kameran i golvet, och bara upptäckt att det var UV-filtret som tog smällen – allt annat var oskadat. Andra gånger har det i samband med sport-, trafik-, eller djurfotografering blivit ett stenskott som träffat just UV-filtret – och inte objektivet. Ett UV-filter (eller annat filter) är i vårt tycke absolut prioritet.

 

Stativ

Handhållen kamera i all ära, men är man ute efter riktigt skarpa bilder så är det bra med stativ. Ska man dessutom ta bilder med lite längre slutartid, så som vågor som slår in på land, eller himlen som rör sig mjukt, eller stjärnor där du behöver fånga in så mycket ljus du kan – ja, då är det absolut självklart med ett bra och stadigt stativ.

 

Stativ finns i många olika modeller, så anpassa dig efter ett som känns troligt att du tar dig för att bära med dig och vilja använda, men som samtidigt fungerar för de behov du har med din fotografering.

 

Reflexskärm

Är du intresserad av att fota porträtt så är det stor skillnad på att använda, eller inte använda, en reflexskärm. En reflexskärm använder du, eller en assistent vid fotograferingen, för att fånga upp ljuset och rikta det mot motivet. Man kanske inte ser så stor skillnad på plats, men har du använt din reflexskärm korrekt så syns på det färdiga fotot en markant skillnad på porträtt tagna med och utan reflexskärm.